یوگا چیست؟
یوگا یک تمرین باستانی است که شامل حالات فیزیکی، تمرکز و تنفس عمیق است. یک تمرین منظم یوگا میتواند استقامت، قدرت، آرامش، انعطافپذیری و تندرستی را افزایش دهد.
یوگا در حال حاضر یک ورزش محبوب در سراسر جهان است. بر اساس یک نظرسنجی ملی در سال 2017، از هر هفت بزرگسال در ایالات متحده، یک نفر در 12 ماه گذشته یوگا انجام داده است.
تاریخچه
اولین بار کلمه “یوگا” در ریگ ودا، مجموعهای از متون باستانی ظاهر میشود. Yoga از کلمه سانسکریت “yuj” گرفته شده است که به معنای “اتحاد” یا “پیوستن” است. یوگا را میتوان در شمال هند بیش از 5000 سال پیش جستجو کرد.
راهبان هندی دانش خود را در مورد این ورزش در اواخر دهه 1890 در غرب گسترش دادند. آموزههای مدرن یوگا تا دهه 1970 به طور گسترده در کشورهای غربی رایج شد.
فلسفه یوگا
فلسفه کلی این تمرین در مورد اتصال ذهن، بدن و روح است. این ورزش دارای 6 شاخه میباشد. هر شاخه نشان دهنده تمرکز و مجموعهای از ویژگیهای متفاوت است.
این شش عبارتند از:
- هاتا یوگا: این شاخه فیزیکی و ذهنی است که هدف آن تقویت بدن و ذهن است.
- راجا یوگا: این شاخه شامل مدیتیشن و پیروی دقیق از یک سری مراحل انضباطی معروف به هشت اندام یوگا است.
- کارما یوگا: این یک مسیر خدمت است که هدف آن ایجاد آیندهای عاری از منفی گرایی و خودخواهی است.
- باکتی یوگا: هدف از این کار ایجاد مسیر فداکاری، راهی مثبت برای هدایت احساسات و پرورش پذیرش و تحمل است.
- جنانا یوگا: این شاخه در مورد خرد، راه دانشور و پرورش عقل از طریق مطالعه است.
- تانترا یوگا: این مسیر مناسک، مراسم یا به پایان رساندن یک رابطه است.
چاکراها
کلمه “چاکرا” به معنای “چرخ چرخان” است. یوگا معتقد است که چاکراها نقاط مرکزی انرژی، افکار، احساسات و بدن فیزیکی هستند. به گفته معلمان این رشته، چاکراها تعیین میکنند که مردم چگونه واقعیت را از طریق واکنشهای عاطفی، خواستهها یا بیزاریها، سطح اعتماد به نفس یا ترس، و حتی علائم و اثرات فیزیکی تجربه میکنند.
هنگامی که انرژی در چاکرا مسدود میشود، باعث ایجاد عدم تعادل فیزیکی، ذهنی یا عاطفی میگردد که در علائمی مانند اضطراب، بیحالی یا هضم ضعیف ظاهر میشود. آساناها حالتهای فیزیکی زیادی در هاتا یوگا هستند. افرادی که تمرین می کنند از آساناها برای آزاد کردن انرژی و تحریک چاکرای نامتعادل استفاده می کنند.
هفت چاکرای اصلی وجود دارد که هر کدام تمرکز خاص خود را دارند:
- Sahasrara: چاکرای تاج، که در تاج سر قرار دارد، نماد ارتباط معنوی است.
- Ajna: چاکرای چشم سوم در بین ابروها قرار دارد و با شهود ارتباط دارد.
- Vishuddha: چاکرای گلو مربوط به ایمنی و ارتباط کلامی است.
- Anahata: چاکرای قلب که در مرکز قفسه سینه قرار دارد، بر روابط حرفهای و شخصی تأثیر میگذارد. هر گونه عدم تعادل در این چاکرا بر اکسیژن، هورمونها، بافت و کنترل اندام تأثیر میگذارد.
- Manipura: چاکرای شبکه خورشیدی در ناحیه معده قرار دارد. این با اعتماد به نفس، خرد و انضباط شخصی مطابقت دارد.
- Svadhishthana: چاکرای خاجی که در زیر ناف قرار دارد، لذت، رفاه و سرزندگی را به هم متصل میکند.
- Muladhara: چاکرای ریشه که در پایه ستون فقرات قرار دارد، ذهن و بدن را به زمین متصل میکند تا فرد را زمینگیر کند. اعصاب سیاتیک و سیستم عصبی پاراسمپاتیک را کنترل میکند.
انواع یوگا
یوگای مدرن بر ورزش، قدرت، چابکی و تنفس تمرکز دارد. این به شخص کمک میکند تا سلامت جسمی و روانی را افزایش دهد. سبکهای زیادی از رشته وجود دارد. یک فرد باید بر اساس اهداف و سطح تناسب اندام خود سبکی را انتخاب کند.
انواع و سبک های آن عبارتند از:
Ashtanga yoga (آشتانگا یوگا)
این نوع تمرین از آموزههای یوگا قدیمی استفاده میکند. با این حال این مدل در طول دهه 1970 به محبوبیت رسید. آشتانگا همان حالتها و توالیهایی را اعمال میکند که به سرعت هر حرکتی را به نفس مرتبط مینماید.
Bikram yoga (بیکرام یوگا)
برخی از مردم به بیکرام یوگای داغ نیز میگویند، در اتاقهایی که به صورت مصنوعی گرم میشوند با دمای نزدیک به 105 درجه فارنهایت و رطوبت 40 درصد تمرین میکنند. این شامل 26 حالت و دنباله ای از دو تمرین تنفسی است.
Hatha yoga (هاتا یوگا)
این یک اصطلاح عمومی برای هر نوع یوگایی است که حالت های فیزیکی را آموزش میدهد. کلاس های هاتا معمولاً به عنوان مقدمهای سبک برای حرکات اساسی این ورزش عمل میکند.
Iyengar yoga (آینگار یوگا)
این نوع تمرین بر یافتن هم ترازی صحیح در هر حالت با کمک طیف وسیعی از وسایل مانند بلوک، پتو، تسمه، صندلی و تکیهگاه متمرکز است.
Kripalu yoga (کریپالو یوگا)
این نوع به تمرینکنندگان یاد میدهد که بدن را بشناسند، بپذیرند و یاد بگیرند. یک شاگرد یوگای کریپالو میآموزد که با نگاه کردن به درون، سطح تمرین خود را بیابد. کلاس ها معمولاً با تمرینات تنفسی و کششهای ملایم شروع میشوند و به دنبال آن یک سری حالتهای فردی و آرامش نهایی انجام میشود.
Kundalini yoga (کوندالینی یوگا)
کوندالینی یوگا یک سیستم مدیتیشن است که هدف آن آزاد کردن انرژی فروخورده است. کلاس یوگا کوندالینی معمولاً با سرود خواندن شروع میگردد و با آواز پایان مییابد. در این بین، آسانا، پرانایاما و مدیتیشن است که هدف آنها ایجاد یک نتیجه خاص است.
Power yoga (یوگای قدرتی)
در اواخر دهه 1980، تمرینکنندگان این نوع را بر اساس سیستم سنتی آشتانگا توسعه دادند.
Sivananda (سیواناندا)
این سیستم از یک فلسفه پنج نقطهای به عنوان پایه و اساس خود استفاده میکند. این فلسفه معتقد است که تنفس مناسب، آرامش، رژیم غذایی، ورزش و تفکر مثبت با هم برای ایجاد یک سبک زندگی یوگای سالم کار میکنند. افرادی که سیواناندا را تمرین میکنند از 12 آسانا اصلی استفاده میکنند که قبل از سلامهای خورشیدی و با ساواسانا دنبال میشوند.
Viniyoga (وینییوگا)
وینیوگا بر فرم بیش از عملکرد، نفس و انطباق، تکرار و نگه داشتن، و هنر و علم توالی تمرکز دارد.
Yin yoga (یین یوگا)
یین یوگا تمرکز خود را بر روی نگه داشتن حرکتهای غیرفعال برای مدت طولانی قرار میدهد. این سبک از یوگا بافتهای عمیق، رباطها، مفاصل، استخوانها و فاسیا را هدف قرار میدهد.
Prenatal yoga (یوگای قبل از تولد)
یوگای قبل از تولد از حرکتهایی استفاده میکند که تمرین کنندگان با در نظر گرفتن افراد باردار ابدا کرده اند. این سبک یوگا میتواند به افراد کمک کند تا بعد از زایمان به فرم خود بازگردند و از سلامتی در دوران بارداری برخوردار باشند.
Restorative yoga (یوگای ترمیمی)
این یک روش آرام بخش یوگا است. یک فرد یک کلاس یوگای ترمیمی را در چهار یا پنج حالت ساده سپری میکند و از وسایلی مانند پتو و تکیهگاه استفاده میکند تا بدون هیچ تلاشی هنگام نگهداشتن حالت خود، در آرامش عمیق فرو رود.
فواید یوگا
طبق یک نظرسنجی در سال 2012، 94٪ از بزرگسالانی که یوگا انجام میدادند به دلایل سلامتی این ورزش را انتخاب کرده بودند.
یوگا فواید جسمی و ذهنی زیادی دارد، از جمله منبع مورد اعتماد:
- ساخت قدرت عضلانی،
- افزایش انعطاف پذیری،
- ترویج تنفس بهتر،
- حمایت از سلامت قلب،
- کمک به درمان اعتیاد،
- کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و دردهای مزمن،
- بهبود خواب،
- بهبود رفاه کلی و کیفیت زندگی،
- توصیه میشود در صورت امکان، قبل از شروع تمرین یوگا با یک متخصص پزشکی مشورت کنید.
خطرات و عوارض جانبی
بسیاری از انواع یوگا نسبتاً ملایم هستند و بنابراین برای افراد بیخطر هستند، البته به شرطی که یک مربی خوب آموزش دیده تمرینات را هدایت کند. البته بصورت خیلی نادر ممکن است هنگام انجام یوگا آسیب جدی به شخص وارد شود. شایع ترین آسیبها در بین افرادی که یوگا انجام میدهند، رگ به رگ شدن و کشیدگی است.
با این حال، افراد ممکن است بخواهند قبل از شروع تمرین یوگا، چند عامل خطرناک را در نظر بگیرند. فردی که باردار است یا یک بیماری مداوم مانند تحلیل استخوان، گلوکوم یا سیاتیک دارد، در صورت امکان باید قبل از شروع یوگا با یک متخصص مراقبتهای سلامتی مشورت کند.
برخی از افراد ممکن است نیاز به اصلاح یا اجتناب از برخی حرکات یوگا داشته باشند که با توجه به شرایط خاص آنها میتواند خطرناک باشد. مبتدیان باید از حرکتهای پیشرفته و تکنیکهای دشوار مانند ایستادن روی سر، ژست نیلوفر آبی و تنفس شدید اجتناب کنند. در هنگام یک بیماری، افراد نباید مراقبتهای پزشکی معمولی و تجویز شده را با یوگا جایگزین کنند.
یوگا و ماساژ بصورت ترکیبی
ماساژ قبل از تمرین کلاس یوگا باعث افزایش جریان خون در عضلات شما میشود. لایه بیرونی ماهیچهها و بافت همبند را طولانیتر میکند و به شما اجازه میدهد تا عمیقتر به آساناهای خود کشش دهید.
ماساژ ماهیچهها را گرم میکند و به اصطلاح آنها را «پیشکشش» میکند، بنابراین احتمالاً میتوانید بیشتر ماهیچههای خود را کشش دهید و حالتهای یوگا را طولانیتر نگه دارید. ماساژ به لطف قدرت تسکین تنش و ایجاد تمرکز، ممکن است حضور و تمرکز در طول جلسه یوگا را آسانتر کند و اثرات مدیتیشن یوگا را افزایش دهد.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که باید در حین تمرین پشت سر هم ماساژ و یوگا مراقب حساسیت بدن خود باشید. فرمهای بسیار شدید ماساژ، مانند ماساژ بافت عمیق (Deep Massage) یا ماساژ ورزشی، به دورهای از ریکاوری عضلانی پس از آن نیاز دارند، پس یک تمرین یوگا بلافاصله بعد از آن میتواند ناراحت کننده باشد. یک تکنیک ملایمتر، مانند ماساژ سوئدی یا ماساژ ریلکسی، برای آمادهسازی قبل از یوگا مناسبتر است، زیرا بر گرم کردن، افزایش طول و آرامش لایههای بیرونی عضلات تمرکز دارد.
خلاصه
یوگا یک تمرین باستانی است که در طول زمان تغییر کرده است. یوگای مدرن بر روی ژستهایی تمرکز دارد که برای تحریک آرامش درونی و انرژی فیزیکی طراحی شده اند. یوگای باستانی تاکید زیادی بر تناسب اندام نداشته است. در عوض، حول محور پرورش تمرکز ذهنی و گسترش انرژی معنوی میچرخید.
انواع مختلفی از یوگا وجود دارد. سبکی که فرد انتخاب میکند به انتظارات و سطح چابکی بدنی او بستگی دارد. افراد مبتلا به بیماریهای خاص، مانند سیاتیک، باید به آرامی و با احتیاط به یوگا نزدیک شوند و آن را شروع نمایند. یوگا می تواند به حمایت از یک سبک زندگی متعادل و فعال کمک کند.